در ادامه سلسله مقالات «کلیشههای تبعیض جنسیتی» اینک گزارش کتاب دری صنف دهم ارایه میگردد. روند پژوهش به گونهای بوده است که در دوره ابتدایی، تمرکز اصلی بررسیها بر بازنمایی جنسیت در الگوهای کمی کتب و در دوره متوسطه در کنار ویژگیهای کمی، توجه به کارکردهای مستتر و ابعاد معنایی عناصر کتب مبذول گردید. در دوره لیسه، نیز در کنار کمی سازی واقعیتها، کارکردهای پنهان محتویات در بستر فرهنگی-اجتماعی موجود به تحلیل گرفته میشود. این مقاله نیز از دو بخش اصلی-نگاه کلی و تحلیل یافتهها-شکل گرفته است.
نگاه کلی
در کتاب دری صنف دهم، تعداد شخصیتهای مذکر بدون تکرار 160 مورد و با تکرار 514 میباشد. در حالیکه تعداد شخصیتهای مؤنث، بدون تکرار 10 و با تکرار 34 است. مؤلف کتاب مذکور یک زن اما زنان در سایر عوامل تهیه، صفر است، غایب اند. مثلا، یک مرد درکمیته ویرایش علمی و مسلکی، مرد دیگر در کمیته ویرایش زبانی، سه مرد در کمیته نظارت، 3 مرد در کمیته دینی، سیاسی و فرهنگی و دو مرد در طراحی کتاب دخیل بوده اند. در این کتاب 31 نمونه شعری وجود دارد که تنها دو نمونه از شاعران زن میباشد. به علاوه، در کتاب مذکور 19 شخصیت تأثیرگزار معرفی گردیده اند که در میان آنان یک زن دیده میشود. در کتاب 55 تصویر قرار دارد که از آن 22 تصویر مرد، 4 تصویر زن و 1 تصویر مختلط میباشد. نمودارهای ذیل، کمیت کلیشههای جنسیتی را به نمایش میگذارد.
نمودار ذیل تعداد شخصیتهای مذکر و مؤنث را نشان میدهد.
نمودار زیر شعر و تصاویر را به تفکیک جنسیت نمایش میدهد.
تحلیل یافتهها
مانند سایر کتب، در این کتاب نیز مصداقهای زیادی از کلیشههای جنسیتی مشاهده میگردد. کلیشهها به وفور در تقسیم کار جنسیتی، مشارکت اجتماعی، ایدهآل انسانی، ازدواج، روابط اجتماعی و قابلیتها دیده میشود. الگوی تقسیم کار جنسیتی در این کتاب، سه مؤلفه اصلی را به نمایش میگذارد:
1) در این کتاب، نه تنها کار که نقشها به صورت تلویحی به دو دستهبندی بیرونی و داخل خانه تقسیم گردیده است. در بیرون از خانه عموماً انسانهای مذکر و در درون خانه انسانها مؤنث دیده میشود. در صفحه 47، زنانی دیده میشوند که در حال قالینبافی در درون خانه هستند. ممکن است این وضعیت با واقعیت موجود در جامعه سنخیت داشته باشد اما از کتاب آموزشی توقع میرود بیش از اندازه در راستای تأیید کلیشهها حرکت نکرده، ذهنیت کودکان را به سوی ایدهآلهای عادلانه جهت دهد. در مقابل، مردان عموما در بیرون از خانه و مصروف مشاغل و یا فعالیتهای پردرآمد و با منزلت دیده میشوند (صص 29، 105، 130 و 27).
2) در این کتاب تقسیم کار و نقش تلویحاً با قابلیتهای فزیولوژیک انسانهای مؤنث و مذکر ربط داده شده است. به عنوان نمونه، در صفحه 30 مردی در حال جستجو در داخل کتاب است و در صفحه 105 انسانهای مذکر وضعیت مشابهی را به نمایش میگذارد. این نمونهها ادعاها در مورد کیفیتهای مردانه را که یکی از آنها جستجوگری و اکتشاف است، تقویت میکند. وضعیت مشابه در کتابهای دیگر به ویژه دری صنف نهم نیز مشاهده میگردد (ر.ج. نون، شماره 10).
3). در این کتاب کلیشهای که مطابق آن مشاغل و فعالیتهای زنان بی ارزش تلقی میگردد، مشاهده میشود. مثلا در درس هفتم، آمده است:
«مرد چون رنج برد، گنج برد»
این مصرع به روشنی از این برداشت متعارف حمایت میکند که اگر مردان از امتیازات بیشتر در عرصههای مختلف به ویژه بازار کار برخوردارند، مزدی است که در پی رنج شان به دست آورده اند. در حالیکه امروزه مطالعات مختلف نشان میدهد که مشاغل زنان در عین کم درآمدی پرتکلف است.
در این کتاب تقسیمات جنسیتی سنتی در مشارکت اجتماعی نیز به روشنی مشاهده میگردد. به عنوان نمونه، چنان که در نگاه کلی دیده میشود، در کتاب 31 شعر آمده است که فقط دو نمونه از زنان است و یا در کتاب 19 شخصیت معرفی گردیده است که فقط پروین اعتصامی از زنان نمایندگی میکند. دامنه مصداقها به عبادات نیز بسط مییابد. در صفحه 4 تعدادی از مردان مشاهده میگردد که در مسجد محل در حال ادای نماز جماعت هستند. در صفحه 105 دو مرد درحال فوتبال بازی کردن هستند و در صفحه 130 تیاتر نیز در اختیار مردان مشاهده میگردد. در درس ماین (143) دو کودک مذکر در فضای عمومی اند که برای شان در مورد خطرات ماین اگاهیدهی میشود. درس تفاهم و همدیگری پذیری با داستانی شروع میشود که مربوط به پسران است. درس هفتم کاملا به مردان بیرون از خانه میپردازد. حضور مردان در دنیای سیاست نیز در این کتاب تقویت گردیده است. مثلا، در درس همدیگرپذیری و تفاهم (81) دستان دو مرد دیده میشود که پایان نزاع و آغاز آشتی را رقم زده اند. این مسأله به ویژه در زمان کنونی که بحث صلح در حال تبدیل شدن به گفتمان غالب است، موضوعیت مضاعف مییابد.
در گفتمان مردانگی سنتی ایدهآل انسانی مرد معرفی میشود. طوریکه غالباً انسان مساوی به مرد تصور میگردد. این تلقی در این کتاب نیز به صورت ضمنی تقویت میگردد. مثلا درس هفتم (27) به پایگاه انسان اختصاص یافته است. چنانکه از عنوان پیداست، مسأله یا محور بحث پایگاه انسان است نه مرد، اما وقتی وارد محتوای آن میشویم، به وضوح دیده میشود که محور بحث انسان مذکر یا همان مرد است. شما به این سه بیت دقت نمایید:
«مرد عاقل ز لهو پرهیزد/زین چنین عمر عقل بگریزد مرد چون رنج برد، گنج برد/مرغ راحت به باغ رنج پرد به تمنا تو مرد ره نشوی/پاس خود دار که تبه نشوی»
ممکن است ادعا شود که در این بیتها مراد مردانگی است نه لزوماً مرد به عنوان انسان نر. سوال این است که چرا مردانگی؟ مگر غیر از این است که ایدهآل مرد/مردانگی است نه زن یا مخلوطی از هردو. اگر مردی بخواهد واقعا تعالی کند بایستی به مردانگی که ایدهآل مرد/انسان است برسد. اگر زنی نیز بخواهد تعالی کند، باز هم بایستی خود را به این ایدهآل نزیک سازد. این برداشت نگرش به انسان هیچ منافاتی با برداشت مردانگی سنتی از انسان ندارد.
در کتاب دری صنف دهم، درسی زیر عنوان عدالت اجتماعی (23) وجود دارد. در این درس نویسنده ضمن پرداختن کلیشهای به مسأله عدالت اجتماعی، دلسوزانه به این موضوع میپردازد که آنانی که چند زن دارند نبایستی بین آنان بیعدالتی کنند. در این درس به آیه 3 سوره نساء اشاره میشود و از آن برای اهمیت و الزام دینی عدالت در بین زنان استفاده میکند. مسأله اصلی پیشفرض این بحث است. هر مخاطبی بدون در نظرداشت سطح علمی و ناخودگاه استنباط میتواند که چندزنی به عنوان یک اصل مسلم پذیرفته شده و درس به مسائل پس از آن میپردازد. این در حالی است که در جامعه ما مشکل اصلی و فوری چند همسری است. زیرا براساس شواهد تجربی، چندزنی لزوما به بیعدالتی منجر میشود. یعنی چندزنی ریشه مشکل بیعدالتی و عامل بسیاری از خشونتهای خانوادگی است. لذا اگر قرار باشد تغییری در نگرش دانشآموزان ایجاد شود، آن باید در مورد چندزنی باشد نه لزوماً الزامات اخلاقی پس از آن.
در این کتاب، روابط اجتماعی در لفافه برادری و خواهری تقلیل یافته است. در درس اتحاد و همدیگرپذیری، چنان تصویر میگردد که صلح و آرامش اجتماعی ممکن نیست مگر اینکه تمام افراد مناسبات شان در لفافه برادری مطرح کنند. این خلاف واقعیت است. چون در جوامع مختلف تجربه گردیده است که پذیرش کثرت و چندگانه بسیار بهتر از یگانهگی میتواند بستر را برای صلح و آشتی فراهم سازد. از طرفی، مناسبات دو جنس متفاوت را نیز در لفافه خواهربرادری طرح میکند باز هم قابل بحث است.
نتیجهگیری
هرچند مؤلف کتاب دری صنف دهم زن است، اما سایر عوامل تألیف تماماً مردان هستند. غالب شخصیتها، تصاویر و الگوها مرد هستند. به صورت کلی، کلیشهها در تقسیم کار جنسیتی، مشارکت اجتماعی، ایدهآل انسانی، ازدواج و روابط اجتماعی به وضوح دیده میشود.
Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.